Kuninkaan puhe, Teatteri Imatra


Aika: 10.9.-7.12.2022
Paikka: Teatteri Imatra, suuri näyttämö

KOSKETTAVA MAAILMANMENESTYSNÄYTELMÄ


Mitä tehdä, kun Iso-Britannian imperiumin tulevalla valtiaalla on ongelma? 

Hänen pitäisi virkaan astuessaan pystyä kannustamaan kansanyhteisönsä alamaiset puolustushenkeen. Sen tehdäkseen hänen pitäisi puhetaidollaan päihittää pahin vastustajansa, puhekone nimeltä Adolf Hitler. Mutta hän ei tahdo saada sanaa suustaan.

Miten tähän on tultu?

Kuningas-isällä Yrjö V:llä on kaksi poikaa, joilla on ikäeroa vain reilu vuosi. Heistä vanhempi David on itsestään selvä kruununperillinen ja hyvin tietoinen osastaan. Nuorempi, Albert, on ujo ja herkkä, eikä valta kiinnosta häntä vähääkään. Isä haluaa silti tehdä hänestä “kunnon miehen”. Tunneköyhä äiti tyytyy seuraamaan pojan varttumista sivusta. Kun isoveli huomaa pikkuveljen alkaneen paineen alla änkyttää, hän alkaa kiusata tätä parhaansa mukaan.

Isän kuoltua kruununperijä David on ryhtymässä hallitsijaksi, mutta tekee kuitenkin juuri samalla hetkellä elämänsä virheen: Hän ottaa vaimokseen kaksi kertaa eronneen amerikkalaisrouvan nimeltä Wallis Simpson ja viittaa kintaalla tapakulttuurille ja lainsäätäjille. Hyvin pian hän saa nähdä, ettei Iso-Britannian imperiumin valtakoneisto suostu tanssimaan hänen pillinsä mukaan.

Ja äkkiä pikkuveli Albert onkin mahdottoman haasteen edessä. Hänen on pakko vastentahtoisesti siirtyä veljensä tilalle kruununperijäksi ja valmistautua hallitsijan tehtävään sen sijaan, että saisi toteuttaa unelmansa perhe-elämästä vailla edustusvelvollisuuksia. Lapsuuden trauma ei kuitenkaan ole jättänyt häntä vielä aikuisenakaan ja viralliset esiintymiset saavat hänet edelleen änkyttämään. 

Mikä siis avuksi?

Tarvitaan työtön näyttelijä, Lionel Logue, joka on joutunut harrastajapohjalta opiskelemaan sivutoimen puheterapeuttina. Tämän heiveröisen oljenkorren löytää Albertin puoliso Elizabeth. Hän ilmoittaa prinssin puheterapeutin potilaaksi, kun ei vaihtoehtoakaan löydy. Tästä alkaa kahden miehen mittelö, jossa törmäävät syntyperä, hierarkia, tapakulttuuri ja asenteet. Koomisia tilanteita on mahdoton välttää, kun asiaan sekaantuvat asemastaan tietoiset rouvat herttuatar Elizabeth ja kauppa-apulainen Myrtle Logue sekä heidän lisäkseen Britannian politiikan mahtihahmot, kirkonmiehistä puhumattakaan.
Ja kuinka sitten käykään?

Voidakseen vapautua traumastaan tulevan kuninkaan on pakko oppia ensin hallitsemaan kehonsa, sitten luottamaan toiseen ihmiseen ja lopuksi voittamaan takaisin itseluottamuksensa. Kun terapia päättyy, koittaa hetki, jolloin Iso-Britannian on oltava valmis sodanjulistukseen natsi-Saksalle. Se on hetki, jona Albert osoittaa olevansa valmis ottamaan vastaan tehtävänsä kuninkaana. Hänestä tulee Yrjö VI ja nyt 70 vuotta hallinneen kuningatar Elisabethin isä.

Teatterinjohtaja Timo Rissanen juhlii kuninkaana 35-vuotista teatteriuraansa. Hanna Kaskelan herttuatar Elizabeth, tuleva Kuningatar-äiti tekee tässä tosipohjaisessa näytelmässä tärkeimmän valtiollisen tekonsa: Hän saattaa puolisonsa Lionel Loguen ohjaamaan kokeelliseen terapiaan, joka lopulta tekee prinssistä kuninkaan mittaisen. Loguen roolin näyttelee Kari Kinnari ja hänen puolisonaan Myrtlenä vierailee Lotta Lindroos. Kaikilla näyttelijöillä on antoisat roolit Iso-Britannian kermakerroksena Winston Churchillistä Canterburyn arkkipiispaan. 

Kuninkaan puhe on koskettava kuvaus inhimillisyydestä ja esimerkki itse kunkin voimavaroista kasvaa tehtäviensä mittaiseksi.

David Seidlerin tositaustainen tarina on tullut maailman mitassa tunnetuksi elokuvaversiostaan. Teoksen ohjaa Imatralle kirjailija-ohjaaja Raija-Sinikka Rantala, joka on tehnyt merkittävän uran kotimaisen ja kansaivälisen teatteritaiteen parissa, teattereiden johdossa, ohjaajana, dramaturgina ja näytelmien käsikirjoittajana. Teatterinjohtaja Timo Rissasen 35-vuotistaiteilijajuhlaesitys on 29. lokakuuta. 

Ensi-ilta Teatteri Imatran suurella näyttämöllä 10.9.2022. Esitykset jatkuvat 7.12. saakka. 
Esityksen arvioitu kesto on noin 2 h 30 min, sis. väliajan. Esityksen lopullinen kesto varmistuu ensi-iltaviikolla.